چگونه از کبودی محل تزریق جلوگیری کنید.
نوشته: Chrictian Fallabel on March,19,2021 updated Agust,07,2022
اکثر افراد مبتلا به دیابت برای کنترل دیابت خود از انسولین استفاده میکنند.
و مدیریت دیابت با انسولین به طور اجتناب ناپذیری وابسته به تزریق انسولین می باشد. هنگام تزریق با سرنگ، قلم و حتی با پمپ انسولین این پدیده میتواند رخ بدهد. کبودی محل تزریق مسئله ای اجتناب ناپذیر نیست و ممکن است با تمامی روشهای تزریق، رخ دهد. در این مقاله به مطالعه ی راهکارهای مقابله با کبودی محل تزریق می پردازیم.
چرا محل های تزریق افراد دیابتی کبود می شود.
هنگام تزریق انسولین، امکان دارد بعضی وقتها کبودی رخ دهد. چراکه عروق خونی کوچک ریز پوست به طور تصادفی آسیب دیده و محتویات آنها به بافت اطراف نشت میکند.
کبودی ناشی از تزریق گاهی مواقع طبیعی می باشد، در حالیکه درد خفیفی ایجاد می کند. عموماً بی ضرر است و ظرف مدّت چند روز از بین می رود.
افراد دیابتی به علّت تعداد دفعات زیاد تزریق مستعد کبودی می باشند. اما راه هایی برای کاهش میزان بروز و شدت این کبودی ها وجود دارد.
این راه کارها را برای کمک به کاهش بروز کبودی هنگام تزریق انسولین امتحان کنید.
- از سوزن های بلندتر استفاده کنید.
ممکن است غیر منطقی به نظر برسد، اما استفاده از سوزنهای کوتاهتر احتمال کبودی را افزایش میدهد.
در صورت در دسترس بودن، سوزنهای بلندتر را انتخاب کنید که رگهای خونی سطحی را دور می زند و در نتیجه کبودی را کاهش میدهد.
- با زاویه 90 درجه تزریق کنید.
در حالیکه ممکن است تزریق به صورت مایل آسان باشد، اما سعی کنید به صورت عمود به بدن تزریق را انجام دهید. این کار باعث می شود که سوزن به راحتی وارد پوست شود و میزان کبودی را کاهش دهد.
- سرنگ و لانست های خود را زود به زود تعویض کنید.
اکثر سوزنها و لانست ها یکبار مصرف هستند و تعویض و استفاده یکبار مصرف از آنها، تیزی سر سوزن و لانست را تضمین می کند و احتمال کبودی بیمار را کاهش می دهد.
- چرخش محل تزریق
به یاد داشته باشید که محل تزریق خود را دائما تغییر دهید. استفاده مکرر از یک محل ثابت برای تزریق انسولین قطعاً باعث کبودی میشود و حتی باعث ایجاد بافت اسکار بیشتری میشود که منجر به سوء جذب انسولین و افزایش قند خون میگردد. چرخش مداوم محل تزریق نیز می تواند از بروز کبودی جلوگیری کند.
- یخ گذاشتن در محل تزریق
حدود 30 الی 60 ثانیه قبل از انجام تزریق، محل تزریق را خنک کنید. یخ باعث انقباض رگهای خونی مویرگی زیر پوست شده و احتمال آسیب و کبودی را کاهش میدهد.
- تکنولوژی را انتخاب کنید.
اگرچه پمپ های انسولین و دستگاه اینسوجت گران تر هستند، اما کنترل دیابت با این روشها به شدت به کاهش بروز کبودی کمک می کند. زیرا تغییرات محل تزریق بسیارکمتر از تزریقهای متعدد روزانه است. دستگاه اینسوجت به دلیل نداشتن سوزن به افراد دیابتی کمک میکند تا از شدت استرس ناشی از تزریق بکاهد و ریسک آسیب بافتی را کاهش دهند.
- از ناف خود دوری کنید.
مردم عاشق تزریق دور ناف خود هستند، وجود فضای زیاد و مقدار زیادی چربی که برای جذب انسولین عالی است. با این حال تزریق دور ناف باعث کبودی و درد میشود. سعی کنید هنگام تزریق دور ناف حداقل 1 الی 2 اینچ، یا 5 سانتی متر، از ناف فاصله بگیرید.
- مصرف آهن خود را بالا ببرید.
افرادی که کم خونی دارند خیلی راحتر کبود میشوند. بدن برای حفظ اکسیژن و سلامت سلولهای خونی به آهن نیاز دارد. بدون مصرف مقدار آهن کافی از منابعی چون لوبیا، عدس، توفو، سبزیجات با برگهای تیره یا حتی مکملها، شما بیشتر مستعد کبودی خواهید بود.
مصرف روزانه آهن، برای مردان 8.7 mg ، برای زنان14.8 mg میباشد. اگر فکر میکنید کم خونی دارید با پزشک خودتان مشورت کنید.
- داروهای خود را چک کنید.
مصرف برخی داروهای رقیق کننده خون مانند وارفارین، پلاویکس یا حتی آسپرین بدون نسخه پزشک ممکن است شما را بیشتر مستعد کبودی نماید. با پزشک خود مشورت کنید تا داروهای جایگزین را انتخاب کنند.
اگر بعد از تزریق دچار کبودی شدید چه باید کرد؟
اگر بعد از تزریق دچار کبودی شدید، نترسید. این استراتژیهای مفید را برای تسکین سریعتر خود بکار ببرید.
- اگر بلافاصله پس از تزریق احساس درد کردید، فشار ملایمی بروی محل وارد کنید تا از ایجاد کبودی جلوگیری شود.
- محل تزریق را ماساژ یا مالش ندهید، زیرا این کار باعث بدتر شدن کبودی میشود.
- سعی کنید با یخ کمی محل تزریق را خنک کنید.
- تا زمان بهبودی کامل محل کبودی، انسولین را در محل یا نزدیک محل کبودی تزریق نکنید.
- اگر درد یا التهاب قابل توجه است با ایبوپروفن درمان کنید.
- اگر پس از تزریق مکرّراً با کبودی مواجه هستید، با پزشک خود یا تیم های پزشکی در میان بگذارید.

