وزارت بهداشت ، برای اولین بار مجوز ورود تکنولوژی تزریق انسولین بدون سوزن را صادر نمود!
افراد مبتلا به دیابت نوع یک و مراحل پیشرفته ی نوع دو باید به طور مرتب به خود انسولین تزریق کرده تا سطح قند خون خود را تنظیم نمایند. تعداد این موارد تزریق از دو تا چهار بار در روز متفاوت است. تزریق مداوم انسولین با سوزن با توجه به ورود آن به بافت زیر جلدی عوارض متعددی از جمله عفونت های پوستی، درد هنگام تزریق، کبودی، خونریزی و … را در پی دارد. علاوه بر آن تزریق مکرر باعث تشکیل سلول های جدید چربی در زیر پوست می شود که نتیجه ی آن کاهش مقدار جذب انسولین و کاسته شدن از میزان کنترل بر قند خون است.
شاید شما هم گوشتان با فناوری جدید تزریق بدون سوزن آشنا باشد. این دستگاه ها در تمام دنیا و به صورت گسترده در حال استفاده میباشند که معروف به جت اینجکتورها هستند.
معروف ترین برند این تکنولوژی، دستگاه اینسوجت )طراحی کشور هلند( میباشد که به تازگی نیز در بازار ایران فراهم و در دسترس بیماران دیابتی قرار گرفته است. حال قدری با نحوه ی کار و طرز استفاده از دستگاه های موسوم به جت اینجکتور آشنا شویم:
روش تزریق انسولین بدون اتکا به سوزن، مبتنی بر استفاده از یک سیستم فنری بسیار قوی در داخل دستگاه و ذخیره ی انرژی مکانیکی آن در هنگام کشیدن مایع انسولین و آزاد کردن این انرژی در هنگام تزریق می باشد.
انتقال داروی انسولین به درون بدن از طریق منافذ پوست با استفاده از ابزاری (نازل دستگاه) است که قطر لوله ی آن کمتر از 14.0 میلیمتر است. این قطر کمتر از سر سوزن های معمول و استفاده از منافذ طبیعی پوست باعث میشود تا فرد دردی را حس نکند.
انسولین بعد از نفوذ به پوست در درون بافت های مختلف بدن به طور مناسبی پخش میشود که این امر برخالف سر سوزن ها باعث جذب سریعتر و بهتر دارو در بافت زیر جلدی میگردد. افراد خود میتوانند در منازلشان و بدون نیاز به کمک پرستار یا پزشک از ابزار یادشده استفاده کنند.
دستگاه اینسوجت سه بخش اصلی دارد :
دستگاه: شبیه یک قلم است و بخش های مختلف آن در شکل مشخص شده است.
نازل تزریق با قابلیت استفاده تا 60 تزریق (دهانه کوچک سر دستگاه که خروج انسولین را کنترل می کند و بر خلالف سر سوزن های یکبار مصرف چندین بار قابلیت تزریق دارد)
آداپتور: رابط بین دستگاه و ویال یا قلم های انسولینی موجود در بازار جهت کشیدن انسولین به داخل دستگاه
طبق تحقیقات و ژورنال های بالینی معتبر در مراکز آزمایشگاهی با همکاری انجمن های دیابت و بیمارستانهای کشور هلند، این دستگاه تا 5000 تزریق و یا چهارسال کارایی داشته و با انواع انسولین های موجود در بازار سازگار است. این دستگاه همچنین، با توجه به عدم استفاده از سر سوزن نقش بسیار موثری در کاهش ضایعات و آلودگیهای بیمارستانی و خانگی حاصل از سوزن ایفا می کند.
امیدواریم، روز به روز شاهد ورود و ساخت تکنولوژی های جدید و هرچه به روزتر در حوزه ی دیابت در میهن عزیزمان باشیم